Powered By Blogger

dilluns, 1 de març del 2010

HISTÒRIA DELS GRANS AVIADORS

José María Alfaro, un mexicà, va ser el primer en aconseguir elevar-se en un globus aerostàtic d'aire calent i de coberta impermeable.

La primera constància del vol d'un globus aerostàtic a Veneçuela, va anar quan González Torres de Navarra era governador i capità general de la província de Veneçuela en l'època colonial, el 20 de gener de 1785 es va realitzar una exhibició per a festejar el natalici del monarca, les dimensions del globus era de 12 vares de diàmetre (aproximadament 10 m) i en la composició del gas es va utilitzar oli i paper.

Sembla ser que el primer aeronauta de Cuba va ser el francès Eugenio Roberston, qui el 19 de març de 1828 es va elevar en un globus aerostàtic des de la Plaça d'Armes de L'Havana i Adolfo Theodore va realitzar tres ascensions en 1830.

No obstant això, el primer vilatjà que va aconseguir un vol d'aquestes característiques va ser José Domingo Blineau que va realitzar una primera ascensió el 3 de maig de 1831 i una segona en 1833.

El primer vol amb globus a Perú es va realitzar en la Plaça de Acho de Lima el 24 de setembre de 1840 a càrrec de José María Flores.

Al llarg de tot el segle XIX es va utilitzar també amb fins bèl·lics. Durant la Guerra de la Triple Aliança, un globus aerostàtic captiu de l'exèrcit brasiler va permetre observar a l'artilleria paraguaiana. Aquesta observació es va realitzar al 6 de juliol de 1866 en la qual l'enginyer militar argentí d'origen polonès Roberto A. Chodasiewicz es va convertir en el primer militar llatinoamericà en elevar-se amb globus.

Els argentins Aarón de Anchorena i Jorge Newbery van realitzar el 25 de desembre de 1907 amb el llegendari globus "Pompero" que va ser portat des de França, va ser el primer a creuar el Riu de la Plata.

El 17 d'octubre de l'any següent, el "Pompero" desapareixia en ple vol, possiblement endinsant-se en el mar, els seus tripulants eren Eduardo Newbery, germà de Jorge, i el sergent Romero. També va ser Newbery qui al 1909 va pilotar per primera vegada el globus aerostàtic «Huracà», des de Belgrano al Brasil.


Amb motiu de la commemoració dels dos-cents anys d'independència de Colòmbia, al juliol de 2009 es va realitzar el primer desplegament de globus aerostàtic en gran quantitat, en Bogotá, més de 40 globus van solcar els cels de la ciutat aterrant en diferents punts de la ciutat.

Font:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada